Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketi bugün başka bir dünya mümkün diyerek kadınların özgürleşmesine öncülük ediyor.
Bugün milyonları bulan Kürt kadın özgürlük hareketini anlamak istiyorsak, öncelikle nasıl başladığına bakmak gerekir.
Bu devrim ise, aynı zamanda bir kadın devrimidir.
Kürdistan Özgürlük Hareketi, hem Kürdistan kadını açısından hem de Ortadoğu kadını açısından bir ilki ifade ediyor.
PKK’nin kuruluş sürecindeki Apocular grubunda kadınlar olsa da PKK ve kadın konusunda ilk akıllara gelen isim Sakine Cansız’dır.
PKK içerisinde gerçek anlamda düşüncesiyle, yaşamıyla ve eylemiyle PKK’nin yarattığı kadını temsil eden Sakine Cansız’dır.
Sakine Cansız, PKK’nin kuruluş kongresine katılan iki kadından biriydi.
PKK’nin grup dönemi olarak tanımladığı süreçten başlayarak Kürt ve Türk kadınlarının ilgi odağı olması ve katılım gerçekleştirmesi Önder APO’nun kadın sorununa olan ilgisinin, toplumsal özgürlükçü özelliğinin, eşitlik ve adalet arayışlarının bir sonucudur.
Ve yine bin yıllarca diye tabir edilen zaman süresi içinde kadın köleliğinin üzerinde inşa edilen bir yapının reddedilişidir.
1990’larda PKK kitlselleşmesinin bir ifadesi olan halk serhıldanlarının öncüleri yine kadınlar olmuştur.
Kadınlar halk serhıldanlarına öncülük etmiş, ilerleyen yıllarda ise akın akın gerillaya katılmıştır.
Bu durum PKK öncülüğünde Kürdistan toplumunda, sosyo-politik olarak köklü değişikliklerin de en önemli dönemeçlerinden biri oldu.
Kadınlar artık gerilladır, serhildanların öncüsüdür.
Sadece gerilla değildir aynı zamanda erkeklerin de komutanı, yöneticisi, kitlelerin lideridir.
Bu gerçeklik bir kartopu büyüdü.
Kadınların kimlik ve özgürlük mücadelesine sahiplenmeleri PKK’nin oldukça kısa bir sürede toplumun bütün kılcal damarlarına yayılan hareket olmasını sağladı.
Önder APO’nun ‘PKK bir kadın partisidir’ belirlemesi bu mücadele içerisinde kadının belirlenen değil belirleyici bir güce kavuşturdu.
Kadının dağlarda ordulaştı ve partileşti.
İlk kadın örgütleme deneyimi Türk devletinin imhacı ve yasakçı zihniyetinden dolayı, Kürdistan’da değil, 1987’de Almanya’nın Hannover kentinde YJWK adıyla ortaya çıktı.
Daha sonraki yıllarda özgün örgütlenmeler daha belirginleşti.
Önder Apo’nun 8 Mart 1998’de kadın kurtuluş ideolojisiyle kadın öncülüğünde sosyal devrimin temel ilkelerini ortaya koymasından bir yıl sonra 8 Mart 1999’da Kürdistan İşçi Kadın Partisi-PJKK kuruldu.
Partileşme ile PKK içinde kadınlar mücadele perspektifini daha da genişletti.
2004’te Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi-PAJK ile kadın partisi örgütlenmesi daha da genişletildi.
Kadın rönesansının yaşandığı bu süreçte, daha esnek ve kapsamlı, konfederal bir kadın örgütlenmesi ihtiyacı da açığa çıktı.
Bu ihtiyacı karşılamak içn 2005’te dört parça Kürdistan ve Avrupa’daki kadınların örgütlülüğünü kapsayan Yüce Kadınlar Topluluğu KJB çatı oluşumuyla kadınların konfederal örgütlenmesine gidildi.
KJB kendini hem ideolojik hem toplumsal aynı zamanda meşru savunma alanında da örgütledi.
KJB çatı örgütlenmesi modelinin ideolojik, örgütsel ve savunma alanlarında sistemleştirmeye yetmediği gerekçesiyle 2014 yılında KJK-Komalên Jinên Kurdistan olarak yeniden örgütlendi.
Böylece Kürt kadın hareketi demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü konfederal bir örgütlenmeye geçti.
KJK sisteminin öncülü örgütlenmelerini meşru savunma alanında YJA-STAR, ideolojik alanda PAJK ve genç kadın alanında ise Komalên Jinên Ciwan oluşturuyor.
Bulunduğu her yerde özgün-özerk örgütlenmelerini geliştiren Kürt kadın hareketi, demokratik komünaliteye dayalı yaşam temelinde toplumsal özgürlük mücadelesini süreklileştirme misyonunu üstlenmiş bulunuyor.
Kendi özgücüne dayanarak, adeta destanlar yazarak ulaştığı düzeyi, pratiğiyle ortaya koyuyor.
Kürdistan coğrafyasında ve Ortadoğu’da kadın devriminin tartışmasız öncü gücü olarak, kadın özgürlükçülüğü bayrağını erkek-devlet iktidarlarına karşı en yükseklerde dalgalandırıyor.